© 2018 Román y Canivell Arquitectos  

  • Icono negro LinkedIn
  • Instagram_icon
  • Facebook_icon
1/4

VPO Jerez de la Frontera. Puerta del Sur

Public tendering process for promotion of subsidized housing. Lot 2 Plots M4 P1. Puerta del Sur 2. UE-2H2. Jerez de la Frontera (Cádiz)

There is fixed a line of obligatory building in the first three plants, in the band of interior separation of the different plots, creating this way the pedestrian streets that are located inside the own block.

The building that we propose tries to give response to the whole in force regulation, but without losing the basic aim that is worthy housings create simultaneously that to generate an alive, current and functional architecture that enriches his environment.

The generating idea of the design of the building is to obtain nº maximum of housings, which possess the best conditions of lighting, ventilation and intimacy, (overcoming the demanded surfaces) for it is basic to obtain the exact proportion of front, where the costs and the improvement of the housings find a balance. of here the idea of court arises gallery, with him, the vertical nucleuses of communication diminish to 4 for 158 housings, which supposes also an important reduction of costs. this distribution facilitates in the housings the crossed ventilation, as well as to have natural lighting in all the lifes stays.

The disposition of the building in the lot, marks two zones clearly separated from action, a linear block of housings with courts of lights and two vertical nucleuses of communication, and the rest a disposition in l, in typology of corral with court and distribution gallery, which there shares with previous one of the vertical nucleuses of communication.

The image of the building tries to create a more neutral exterior to be able to receive any environment that is generated in a future, whereas the fronts to the free space of apple, they try to create a more nice landscape, colourist and luminously, to shelter a common space that really is of scattering, i use and enjoyment of the community, with the use of color in the paraments of front we obtain the image that is chased by low costs.

Information

  • Year: 2008

  • Client: Comarex Desarrollo S.L.

  • Surface: 10415 m2